Onderhoud van CV installatie vaste brandstoffen

Het grootste gedeelte van een onderhoud van een pelletkachel, thermokachel ( kachel voor het verwarmen van uw centrale verwarming of sanitair warm water) gebeurt door eigen werk.
 

Onderhoud van een pelletkachel
 

Dagelijks dient u het branderskorfje te controleren op eventuele asrestanten en indien nodig te verwijderen. De voorziene gaatjes moet goed zuiver zijn zodanig dat een goede luchtverplaatsing zich kan voordoen. Pelletkachels zijn hier enorm gevoelig voor in vergelijking met gewone houtkachel. De aslade, indien aanwezig, dient wekelijks zuiver gemaakt te worden. Indien niet aanwezig dien u de asbak leeg te zuigen. Gebruik hiervoor best een as stofzuiger aangezien de assen van pellets dun zijn en schade aan uw filters kunnen toebrengen. Ondertussen kan u ook het glas zuiver maken. Dit doe je met propere keuken doekjes. Bij sterke aanslag maak je best gebruik van een ruitenreiniging spray.

   

 

Tip!!!

Ook niet slecht om het reservoir van uw pellets regelmatig eens volledig leeg laat lopen zodanig dat u deze ook een gestofzuigd kan worden. Pellets zijn vrij fragiel en kunnen daardoor makkelijke breke, dit kan voo verstoppingen zorgen in het wormwiel waardoor de pelletkachel uitvalt. Dit fenomeen doet zich ook voor bij goedkoperen merken van pellets, de pellets hier zijn vaak al gebroken in de zak zelf. Let hier dus goed bij op.

Voor de rest wordt best jaarlijks nog een onderhoud ingepland door een installateur. Hierbij worden de ventilatoren, branderkoffertje, aanzuigsystemen, schoorsteen,... gereinigd wat toch wel een nodig is voor deze kachels.
 

Onderhoud thermokachels
 

Thermokachels zijn pelletkachels die ook gebruikt worden voor het verwarmen van uw centrale verwarming en/of sanitair warm water. Bij deze pelletkachel wordt een groter aantal pellets op jaarbasis verbruikt. Wij raden daarom aan in de echte wintermaanden ook te kijken naar de horizontale buis die uitgeeft in de schoorsteen.  Deze zou vol kunnen komen te zitten met pelletassen.  Bij andere installaties kan er gebruik gemaakt zijn van een T-stuk.  Ook dit dient regelmatig gecontroleerd en gereinigd te worden.


 

Bij een thermokachel lopen de rookgassen veel hoger op als bij een pelletkachel.  Temperaturen kunnen bij volle vermogen lopen op tot boven de 300 °.  Dit is uiteraard ook afhankelijk van de hoeveelheid pellets die aangevoerd worden naar het branderskorfje (dit is programmeerbaar). Op minimum vermogen is dit zelfs dalen tot onder de 100 °.  Veel hangt ook af van de pellets die je gebruikt en de hoeveelheid die aangevoerd wordt. 
 

Door het grote pellet verbruik adviseren wij na een pelletverbruik van 2000 à 2500 kg pellets uw kachel te laten reinigen door een installateur.